Geblindeerd Volleybalnet


Hoe kunnen wij de de les lichamelijke opvoeding interessanter maken voor de leerling zodat deze enthousiaster wordt voor de les en hier meer leerwinst uit haalt?

Voor Smart Sport Things is er in de eerste sprint onderzoek gedaan naar hoe een les volleybal leuker gemaakt kan worden door middel van technologie. Smart Sport Things is een proces waarbij in korte tijd, vier dagen, een heel nieuw concept wordt bedacht en wordt uitgewerkt tot een prototype. Hierbij werken studenten met verschillende achtergronden met elkaar samen, voor meer informatie zie het document Smart Sport Things.

Het project is opgedeeld in 4 delen, brainstorming, concepting, prototyping en presenteren. Graag wil ik jullie aan de hand van deze indeling door dit document meenemen door ons proces.

Het doel was om interesses te formuleren, een eerste casus beschrijven, hierover te brainstormen, en ten slotte de casus te herschrijven. Tijdens de brainstormsessie zijn de volgende technieken gebruikt: ABC Lawine, Veronderstellingen, Brainwriting, Superheld en Grensverlegging. Steeds is er binnen een of anderhalve minuut tijd gebrainstormd alvorens er naar het volgende onderwerp gegaan werd.

Onze doelgroep bestaat uit leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Hierbij gaan wij ervan uit dat al deze leerlingen de les lichamelijke opvoeding volgen. Het doel van deze doelgroep is plezier hebben en even ontspannen tussen alle serieuze lessen door. Een ander doel wat ook van belang is bij deze leerlingen is uiteraard het halen van ‘goede’ punten. De winst bij een betere gymles voor leerlingen is; een beter leerresultaat, meer plezier wat uiteindelijk ook bijdraagt aan een beter tactisch inzicht.

Vervolgens hebben wij aan de hand van 3 elementen (spelers, veld, net) zo veel mogelijke “onvoorspelbare” veranderingen op een rijtje gezet. Van deze mogelijkheden hebben we gekeken welke gebruikt kunnen worden zonder het spel teveel te veranderen of extra materialen toe te voegen. Het idee wat we uiteindelijk zijn gaan testen was het “blinde net”, een net wat kan blinderen en op verschillende momenten weer doorzichtig is zodat de spelers op random momenten gedurende het spel feedback uit het andere veld krijgen en hierop moeten anticiperen door tactisch de juiste positie te kiezen. Ook verhoogd dit (zo denken we) de plezierbeleving zonder succesbeleving te creëren omdat het spel zo een stuk “spannender” wordt.

Om ons product te testen zijn er vuilniszakken gekocht, deze zijn gescheurd en over het volleybalnet gehangen. Uit onze doelgroep zijn er vervolgens een aantal testpersonen gevraagd om ons product te komen testen. Hierbij zijn er drie metingen gedaan, een nulmeting, waarbij gewoon een potje volleybal gespeeld werd. Een meting waarbij we de vuilniszakken over het volleybalnet gehangen hebben. En ten slotte een meting waarbij random zakken af en toe werden opgelicht waardoor testpersonen door het net heen konden kijken.

Bekijk hier de video.


Download documentatie

Een initiatief van Fontys Sporthogeschool en Fontys Hogeschool ICT


Website Powered by Flextype