Samen Bewegen


Hoe kunnen we de drempel wegnemen om samen te sporten?

Ouders hebben een grote betrokkenheid bij hun gezin. Tegenwoordig zorgt dit echter ook voor problemen. Ouders zetten hun eigen tijd en gezondheid op de tweede plek. Ze hebben het druk met werk en andere verplichtingen. Hierdoor zien zij minder vaak de kans om zelf te bewegen of contact te hebben met vrienden. Een avondje op de bank, na een drukke dag of week, is steeds verleidelijker.

Ouders die minder bewegen is problematisch. Zij zijn een grote en belangrijke voorbeeldfunctie voor hun kinderen, en het kan als gevolg hebben dat kinderen hun inactieve gedrag gaan kopiëren. Dit kan resulteren in een neerwaartse spiraal van de gezondheid van een gemiddeld gezin.

Om dit probleem op te lossen is er een service nodig die ouders faciliteert om meer samen te bewegen binnen de context van het drukke gezinsleven. Zo kunnen de ouders aan hun beweging komen binnen een sociale context, en krijgen kinderen vaker het goede voorbeeld te zien. Dé oplossing: ouders laten bewegen tijdens het wachten bij de sportvelden van hun kinderen.

We constateren dat ouders vaak hun kinderen naar sportverenigingen brengen en dan of meteen naar huis gaan of nog een tijdje langs de kant staan te kijken en te kletsen. Veelal zijn de ouders niet in beweging, terwijl dit wel gewoon kan. Maar hoe kan bewegen in deze context gestimuleerd worden? Er zijn meerdere drempels die overwonnen moeten worden, want ouders gaan niet zomaar vragen of iemand mee gaat wandelen. Dat is raar. Initiatief tonen is ook lastig, want het is moeilijk de eerste te zijn. Daarnaast kost het moeite om te organiseren en ouders hebben het al zo druk… Dus hoe wel?

De propositie van Samen Bewegen is dat ouders zich kunnen inschrijven bij het Beweegbord om mee te doen aan een groepswandeling (zie afbeelding).

Het Beweegbord laat de wandelroute van de dag zien, hoeveel mensen al meegaan, en een gespreksonderwerp om iedereen goed aan de praat te krijgen. Om in te schrijven hoeven ouders alleen maar op de grote rode knop te drukken. Zodra zij dit doen, gaat een toeter af om aan te geven dat nog iemand mee gaat wandelen. Dit stimuleert ouders in de omgeving hetzelfde te doen.

Uit een klein onderzoek bij de doelgroep kwam naar voren dat zij positief over dit idee dachten. Dit is een goede indicatie dat er potentie zit in dit idee, maar ondanks dat zijn er nog enkele uitdagingen: de organisatie van de route en het installeren van het Beweegbord ligt bij de sportverenigingen en/of gemeente. Aangezien hier veel vrijwilligers actief zijn, is de kans zeker aanwezig dat iemand dit op wilt pakken. En ook al hadden de ouders in een eerste vragenronde een positieve reactie, het is makkelijk positief op iets te reageren en het is niet per sé een indicatie dat het ook een succesvol project zou kunnen zijn.



Download documentatie

Een initiatief van Fontys Sporthogeschool en Fontys Hogeschool ICT


Website Powered by Flextype